ปลาดุก

ปลาดุก

ปลาดุก เป็นปลาน้ำจืดสกุลหนึ่งในสกุล Clarias ของวงศ์ Clariidae Clarias มาจากภาษากรีกคำว่า chlaros แปลว่า “live” แปลว่า “lives” ความจริงที่ว่าปลาชนิดนี้สามารถอาศัยอยู่บนบกหรือในสภาพที่ขาดน้ำได้

กระจายพันธุ์ในน้ำจืดและน้ำกร่อยในแหล่งน้ำของเอเชียและแอฟริกา เป็นปลาไม่มีเกล็ดลำตัวยาวและหัวแบนและแข็ง มีหนวดยาวแปดนิ้วครีบหลังและครีบก้นยาวกว่าครึ่งหนึ่งของความยาวลำตัว จุดเริ่มต้นของครีบหลังอยู่ข้างหน้าจุดเริ่มต้นของครีบท้อง ครีบหลังไม่มีหนามแข็ง ไม่มีครีบไขมันครีบหางมนครีบทั้งหมดไม่ขึ้นต่อกัน

ปลาดุก สามารถหายใจและคลานขึ้นบกได้เมื่อถึงฤดูแล้ง ปลาวางไข่เป็นปลากินเนื้อโดยเฉพาะเมื่อโตเต็มที่และชอบกินปลาขนาดเล็กอื่น ๆ เป็นอาหาร รวมทั้งกินซากพืชและสัตว์ด้วยเป็นปลาที่รู้จักกันดีว่าเป็นปลาเศรษฐกิจ ที่นิยมบริโภคโดยเฉพาะในเอเชีย

ปลาดุก

ปลาดุก

Catfish are a genus of freshwater fish in the Clarias genus of the Clariidae family. Clarias comes from the Greek word animal chlaros means “live” meaning “live”. That is dehydrated.

It is distributed in fresh and brackish water in water bodies of Asia and Africa. It is a fish without scales, with a long body and a flat and hard head. The tentacles are eight inches long, the dorsal fin and anal fin are half the length of the body. The beginning of the dorsal fin is ahead of the beginning animal of the ventral fin. The dorsal fin has no hard spines. No fat fins, rounded caudal fins, all fins animal are independent of each other.

Can breathe and crawl on land in the dry season. Spawning fish are omnivores, especially when they are fully grown, and prefer to eat other small fish for their food, as well as on the remains of plants and animals.It is known as an economic fish. It is especially popular in Asia.

ติดตามสาระหน้ารู้ได้ที่นี่  >>>>>>> คลิ๊ก <<<<<<<<

ขอบคุณสาระจาก : Google

ใส่ความเห็น

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น ช่องข้อมูลจำเป็นถูกทำเครื่องหมาย *