ปลาไหล

ปลาไหล

ปลาไหล หรือ ปลาไหลบึงเป็นปลาน้ำจืดชนิดหนึ่ง ชื่อวิทยาศาสตร์คือ Monopterus albus อยู่ในวงศ์ปลาไหล (Synbranchidae)

ปลาไหลมีรูปร่างเรียวยาวคล้ายงูตามีขนาดเล็กป่องออกมีอวัยวะช่วยหายใจที่คอหอยเส้นเลือดฝอย ซึ่งช่วยให้หายใจได้โดยไม่ต้องผ่านช่องเหงือกเหมือนปลาทั่วไปนอกจากนี้ยังสามารถขุดรูในดินเพื่อจำศีลในฤดูร้อน พวกมันไม่มีครีบใด ๆ ยกเว้นส่วนปลายของหางที่ยาวเหมือนไม้พาย เมื่อมันยังเด็กมีครีบอก แต่เมื่อโตขึ้นจะหายไปมีกระดูกเหงือก 3 คู่

ลำตัวลื่นมากสีของมันมักเป็นสีเหลืองทองใต้ท้องสีขาวบางตัวอาจมีกระสีน้ำตาล อย่างไรก็ตามพบว่าสีจะเปลี่ยนเป็นสีทองทั้งตัวหรือสีทึมๆมีความยาวประมาณ 60 เซนติเมตรและใหญ่ที่สุดคือ 1.01 เมตร

ปลาไหลนาเป็นปลาไหลชนิดที่พบมากที่สุดในประเทศไทยและยังมีขนาดใหญ่ที่สุดอีกด้วย ซึ่งสามารถพบได้ในทุกภาคและทุกแหล่งน้ำที่พบอยู่มากมายโดยทั่วไปสำหรับในต่างประเทศนั้นพบได้กว้างมาก ตั้งแต่อเมริกากลางอเมริกาใต้แอฟริกาประเทศอื่น ๆ ในเอเชียจนถึงโอเชียเนีย เป็นปลาที่กินเนื้อเป็นอาหารโดยกินแม้กระทั่งซากสัตว์ที่เน่าเสียมีนิสัยชอบรวมตัวกันเพื่อเป็นอาหาร

เมื่อมันยังเล็กมันจะเป็นตัวเมีย และจะกลายเป็นผู้ชายเมื่อโตขึ้น. ผสมพันธุ์เดือนมีนาคมถึงกันยายน และมีความอุดมสมบูรณ์ที่สุดในการวางไข่คือเดือนสิงหาคมโดยมีไข่เพียงฝักเดียวที่จมอยู่ใต้น้ำไม่สัมผัสกับวัสดุใด ๆ ใต้น้ำเมื่อสัมผัสมันมีความยืดหยุ่นมาก มีลักษณะเป็นสีเหลืองสดใสเส้นผ่านศูนย์กลางประมาณ 0.3 ซม. ไข่ที่ผสมจะมีลักษณะกลมสีเหลืองทองและไข่ที่ไม่ได้ผสมจะมีสีขาวใส ไข่ใช้เวลาฟักประมาณ 3 วัน ลูกปลาที่เพิ่งฟักออกมามีความยาว 2.5 ซม. มีถุงไข่แดง 2 ใน 3 และครีบอก เมื่ออายุได้ 5-6 วันถุงไข่แดงจะยุบลงพร้อมกับครีบอกที่จางลง และเริ่มรับประทานอาหาร

ปลาไหล

Eel or Swamp Eel is a type of freshwater fish. The scientific name is Monopterus albus in the eel family. (Synbranchidae)

Eels have a slender, snake-like shape, their eyes are small, bulging out, and have respiratory organs in the pharynx, capillaries. This allows them to breathe without going through the gill, like most fish. They can also dig holes in the soil to hibernate in summer. They do not have any fins except the tip of the long paddle-like tail. When it was young, there was a pectoral. But when they grow up they will disappear. They have 3 pairs of gum bones.


Its body is very smooth, its color is usually golden yellow under the belly white, some may have brown freckles. However, it was found that the color turned to a full gold or dull, about 60 centimeters long and the largest at 1.01 meters.

Na eel is the most common type of eel in Thailand and is also the largest in size. Which can be found in every region and in all water sources that are found in many countries, generally for foreign countries is very wide. From Central America, South America, Africa, other Asian countries to Oceania. It is a carnivorous fish that eats even rotten carcasses, has a habit of gathering together for food.

When it’s young, it’s a female. And will become a man when he grows up Mating from March to September. And the most abundant in laying is August, with only one egg submerged in water, not exposed to any material underwater when touched, it is very resilient. They are bright yellow, about 0.3 cm in diameter. Mixed eggs are round, golden yellow, and unmixed eggs are clear white. Eggs hatch for about 3 days. The newly hatched fry are 2.5 cm long, have two thirds of yolk sacs and pectoral fins. At 5-6 days of age, the yolk sac collapses with the fading pectoral. And start eating.

ติดตามสาระหน้ารู้ได้ที่นี่  >>>>>>> คลิ๊ก <<<<<<<<

ขอบคุณสาระจาก : Google

ใส่ความเห็น

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น ช่องข้อมูลจำเป็นถูกทำเครื่องหมาย *